Com cada any, aquest esdeveniment va servir de clausura del curs per a la xarxa de centres madrilenys i va comptar amb la participació d’un centre de Sevilla i un altre de Barcelona, ciutats on el projecte es va implementar el 2022 i 2023, respectivament
La Fira Ciència al Barri va tornar a superar-se: més de 1.000 estudiants van participar en la cinquena edició d’aquest esdeveniment que va tenir lloc el passat 14 de maig a La Nave Madrid, centre d’innovació de l’Ajuntament de Madrid situat a Villaverde. La fira va tornar a comptar amb la presència d’un institut de la xarxa de Sevilla i per primera vegada va asistir-hi un institut de Barcelona, l’última ciutat a integrar-se a Ciència al Barri.
Els i les joves van ser protagonistes de la jornada, en la qual van replicar els tallers impartits durant el curs per personal investigador del CSIC. Al llarg dels 18 estands es van dur a terme activitats tan diverses com la impressió 3D d’elements conductors elèctrics, la síntesi de medicaments o la creació de paisatges culturals a través de l’estratigrafia, entre altres.
Per la seva banda, els tallers dels instituts convidats van consistir en recrear l’encapsulació de fàrmacs en nanomedicina mitjançant esferificacions, realitzat per alumnat de l’IES Barri Besòs de Barcelona, i en la classificació i observació de micro i macroplàstics presents en la sorra de platja, de la mà d’alumnes de l’IES Torreblanca de Sevilla.
- Alumnes de l’INS Barri Besòs mostren com realitzar esferificacions
- Alumnes de l’INS Torreblanca amb el taller “Una mar de plasticos”
- Alumnes del CEPA Vista Alegre al seu estand “¡Conéctate con las matemáticas!”
- Alumnat del CEPA Entrevías al seu estand “¿Cómo se mueve el agua en las plantas?”
La fira també va comptar amb la participació d’estudiants de dos Centres d’Educació de Persones Adultes (CEPA) de Madrid, Entrevías i Vista Alegre, així com de docents i personal tècnic i investigador de més de vint centres del CSIC.
La cirereta d’aquest esdeveniment va consistir en una sessió de monòlegs científics a càrrec dels estudiants de Ciència al Barri Andrea Triviño (IES Conde de Orgaz), que va parlar sobre la ecolocalització, i Roberto Solís (IES Joaquín Rodrigo), qui va explicar les dimensions de l’Univers. Tots dos van participar en la desena edició del concurs de Monòlegs de Ciència Vicálvaro. La jornada va tancar amb un concert dels artistes De la Lastra i Arché, del projecte RAP conCIENCIA del CSIC, en el qual també van intervenir els cantants Veronica Barrueto i Roger.
Pots veure més fotos de la V Fira Ciència al Barri a l’àlbum de la pàgina de Facebook del projecte.