FIRA

La Fira Ciència al Barri és l’esdeveniment que reuneix a tota la xarxa del programa. Es tracta d’una trobada científica en el qual més de 800 estudiants comparteixen els tallers experimentals que han après amb investigadores i investigadors del CSIC, convertint-se en científics/as per un dia.

D’aquesta manera, les i els joves gaudeixen més del procés d’aprenentatge, ja que no sols reben i assimilen continguts, sinó que poden posar-los en pràctica i explicar-los a altres persones amb la complicitat de les seves professores i professors. La Fira Ciència al Barri és l’oportunitat perfecta perquè l’alumnat comprengui de prop el mètode científic -tant la seva metodologia com els valors associats d’assumpció de riscos, esforç, constància i gratificació- i posi en valor la professió científica. Així mateix, és el punt de trobada de tot el professorat i alumnat de Ciència al Barri, on comparteixen coneixements i experiències, i on la xarxa de centres del projecte es reforça i cohesiona encara més.

Feria

La Fira Ciència al Barri és l’oportunitat perfecta perquè l’alumnat comprengui de prop el mètode científic

Cada centre educatiu compta amb un estand en el lloc de celebració de la fira, en el qual un grup d’aproximadament deu estudiants s’encarrega de replicar el seu taller. Els tallers són variats i abasten totes les temàtiques possibles. Com a suport a les seves explicacions, cada grup compta amb un doble panell explicatiu amb les descripcions científiques corresponents. A més. el projecte posa a la disposició de cada equip el material fungible necessari, per al que es compta amb l’assessoria i suport imprescindibles de personal científic del CSIC.

Grups de deu estudiants s’encarreguen de replicar el taller prèviament après en els seus centres amb el personal investigador del CSIC

Per la cinquena edició

Les dues primeres edicions de la fira es van celebrar en el districte de Pont de Vallecas (Madrid) i a cadascuna van assistir al voltant de 500 adolescents. L’IES Arcipreste de Hita va ser l’institut amfitrió de la I Fira Ciència al Barri, celebrada el 16 de març de 2018. I el pati central de l’IES Vallecas-Magerit va acollir, el 17 de maig de 2019, la II Fira Ciència al Barri.

El 20 de maig de 2022, va tenir lloc en la seu central del CSIC la III Fira Ciència al Barri, on es van reunir més de 600 persones pertanyents a la xarxa de centres de Madrid. L’última edició d’aquest esdeveniment es va celebrar el 18 de maig de 2023, també al campus del CSIC a Madrid, amb més de 800 estudiants. La IV Fira va reunir l’alumnat dels centres madrilenys i, per primera vegada, va comptar amb la participació d’un grup de joves procedents de la xarxa de centres de Sevilla.

La fira ha suposat la principal fita informativa de les dues últimes edicions del projecte

La fira ha suposat la principal fita informativa de les dues últimes edicions del projecte