El projecte Ciència al Barri, que fins ara actuava en les grans ciutats de Madrid, Sevilla i Barcelona, comença aquest curs 2024-2025 amb una gran novetat: la iniciativa s’ha ampliat per primera vegada a una àrea metropolitana, a Barcelona. A més, a Madrid s’ha unit a la xarxa una nova tipologia de centre: una aula hospitalària. A Sevilla, el projecte consolida la seva participació en la Fira de la Ciència de Sevilla, la nova edició de la qual tindrà lloc els dies 22 al 24 d’abril de 2025.
En total, la xarxa de Ciència al Barri compta ja amb 45 centres en els quals desenvoluparà més de 150 activitats en diversos formats al llarg del curs.
Barcelona: la primera a obrir-se a la seva àrea metropolitana
Al segon curs de Ciència al Barri, Barcelona amplia el seu radi d’actuació a L’Hospitalet de Llobregat i suma tres centres a la zona nord: els Instituts de Secundària (INS) Rubió i Ors, Torras i Bages i Eugeni d’Ors. Els instituts pertanyen als barris de Pubilla Cases, Ca Serra i Collblanc, respectivament.
A finals de setembre va tenir lloc a la Delegació del CSIC a Catalunya la presentació oficial en aquest territori de Ciència al Barri, en la qual van participar Pura Fernández, vicepresidenta adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC; Lluís Calvo, delegat del CSIC a Catalunya; Anna Bröll, de l’Ajuntament de Barcelona; i María José Pérez, de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat. A més, el personal investigador del CSIC de la primera edició, així com professorat i tècnics dels casals de barri, van intervenir durant l’acte, que va concloure amb una visita històrica pel Raval.
Aquest curs, el catàleg compta amb 53 activitats i entre les novetats hi ha activitats sobre robòtica, jocs de taula sobre biodiversitat, un passeig pel Raval Neolític i llibres de lectura sobre l’olfacte.
Durant aquest primer trimestre han tingut lloc les primeres activitats en L’Hospitalet: el taller Els pigments vegetals es va dur a terme a l’INS Rubió i Ors i la xerrada Com es registren els terratrèmols? a l’INS Eugeni d’Ors. L’IE Elisabets i el Casal de Barri del Raval han acollit les primeres exposicions del curs: dONes: motor de la recerca marina i ambiental va estar en el centre educatiu durant la seva Setmana de la Ciència, i PolarCSIC i Fotciencia19 es van exposar al Casal durant els mesos de setembre i novembre. També s’han estrenat dues xerrades La ciència com a eina vital, impartida per l’investigador Alberto Olivares Alarcos, de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC i Què passa quan una estrella mor?, de Daniel Iñiguez, de l’Institut de Ciències de l’Espai, CSIC.
- Taller ‘Els pigments vegetals’ a l’INS Rubió i Ors de L’Hospitalet de Llobregat
- Xerrada ‘Què passa quan una estrella mor?’ a l’INS Barri Besòs de Barcelona
Madrid suma l’Aula Hospitalària de l’Hospital 12 d’Octubre
La xarxa de centres de Madrid està conformada per 23 centres: 14 INS, tres Centres d’Educació de Persones Adultes (CEP), dos Centres de Gent Gran, tres Centres Educatius Terapèutics (CET)-Hospitals de Dia i, per primera vegada, una Aula Hospitalària. Es tracta de l’Aula Hospitalària de l’Hospital 12 d’Octubre, creada en 1981 per a garantir l’assistència pedagògica i seguiment acadèmic dels pacients en edat escolar. El projecte desenvoluparà activitats sobretot per a la Unitat Psiquiàtrica d’Adolescents, amb les quals pretén donar suport a la labor de motivació que realitzen les docents i fomentar la curiositat per la ciència.
Aquests 23 centres es distribueixen entre els onze districtes següents de Madrid: Puente de Vallecas, Usera, Villa de Vallecas, Villaverde, Carabanchel, San Blas-Canillejas, Hortaleza, Latina, Vicálvaro, Fuencarral-El Pardo i Tetuán. En tots ells es desenvoluparan al llarg d’aquest curs nombroses activitats, algunes d’elles de manera conjunta, com seran els clubs de lectura intergeneracionals entre INS i Centres de Gent Gran.
De la renovada oferta de 80 activitats amb les quals compta el catàleg de Ciència al Barri a Madrid, destaquen algunes xerrades com a ‘Mujer tenías que ser’: misoginias de ayer y hoy, de Manuel Ramírez (Institut d’Història) i Alan Turing y la Inteligencia Artificial, de Manuel de León i Ágata Timón Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT). A més, han incorporat als clubs de lectura tres nous títols: Cómo se comunican los animales, de Gonzalo M. Rodríguez (MNCN), de la col·lecció Què Sabem De?, i Olorar i Bestioles, tots dos de la nova col·lecció Ments Curioses, Curioses Ments.
L’inici del curs va quedar també marcat per la visita al Departament de Reproducció animal de l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) del CSIC. Es va tractar d’un premi que va obtenir un estudiant de l’INS Jaime Vera durant la V Fira Ciència al Barri per a gaudir amb tota la seva classe.
- Xerrada sobre misogínia en l’INS Madrid Sur
- Xerrada sobre Alan Turing i la IA a l’INS Ciudad de los Ángeles de Madrid
- Exposició ‘Entre moléculas’ en els passadissos de l’INS Azahar de Sevilla
- Taller ‘Experimentos locos’ a l’INS San Jerónimo de Sevilla
Sevilla: dos nous centres i consolidació de la Fira de la Ciència
Enguany, Ciència al Barri Sevilla compta amb dos nous centres: l’INS Azahar, a Polígono Norte, i l’INS Antonio Domínguez Ortiz, a Polígono Sur, que torna al programa després de dos cursos d’absència.
Amb aquestes incorporacions, el nombre d’Instituts d’Educació Secundària que participen al projecte assoleix ja la dotzena, repartits entre els barris de Polígono Norte, Las Letanías, Su Eminencia-La Plata, San Jerónimo, Santa Aurelia, San Pablo, Huerta del Carmen-La Barzola, Tiro de Línea – La Oliva, Palmete, Pino Montano, Parque Alcosa i Torreblanca.
A aquests instituts es dirigeix un catàleg que aquest curs compta amb 46 activitats i ve carregat de novetats, entre les quals destaquen les noves visites al CicCartuja i a l’Institut de Biomedicina de Sevilla (centre mixt amb la Junta d’Andalusia i la Universitat de Sevilla). A més, s’han incorporat noves activitats sobre ciberseguretat, estadística, astrobiologia, el paper del cervell en la percepció dels sabors i rajoleria.
L’inici de les activitats va tenir lloc els passats 3 i 4 de desembre amb la xerrada Experimentos locos, impartida per l’investigador Daniel Guirado (Institut d’Astrofísica d’Andalusia) als INS Diamantino García Acosta, San Jerónimo i Pablo Picasso. També durant aquest trimestre, l’INS Azahar ha gaudit de l’exposició ‘Entre moléculas’, que a partir de gener podrà veure’s en altres centres sevillans.
A més, el projecte tornarà a participar amb estand propi a la Fira de la Ciència de Sevilla, que enguany tindrà lloc els dies 22 al 24 d’abril i comptarà amb la participació d’alguns dels centres del projecte a Madrid i Barcelona.