Ciència al Barri s’uneix un any més a la celebració de l’11F

28 febr. 2024 | Notícies

Entorn del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, el projecte ha organitzat una sèrie d’activitats que visibilitzen el treball de científiques, referents femenins per a l’alumnat de Ciència al Barri

A Madrid, Sevilla i Barcelona, la programació de Ciència al Barri ha deixat lloc per a xerrades inspiradores, exposicions sobre geòlogues i taules rodones d’enginyeres, entre altres activitats, que posen el focus en el foment de la igualtat de gènere en l’àmbit científic. Fem un recorregut per aquests esdeveniments que han tingut lloc al llarg d’aquest mes de febrer, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

GEAS: dones que estudien la Terra a l’INS Front Marítim de Barcelona

La versió en català de l’exposició itinerant GEAS: dones que estudien la Terra, ha arribat als centres de Ciència al Barri a Barcelona. Durant aquest mes han pogut gaudir d’ella alumnes de l’INS Front Marítim del districte de Sant Martí. El professor Oriol Costa afirma que “aquesta exposició ha estat un gran èxit entre els nostres alumnes, sent a més el mateix alumnat de batxillerat qui ha explicat als seus companys de l’ESO l’exposició”. Al maig, serà l’Institut Escola Elisabets del Raval qui comptarà amb l’exposició, aprofitant que el centre celebra la seva Setmana de la Ciència.

Des del projecte s’ha realitzat un vídeo en català (amb subtítols en castellà) a la xarxa social TikTok per a promocionar aquesta exposició entre els centres de la xarxa Ciència al Barri.

@cienciaenelbarrio

CAT/ES 🗺️🪨Fins a on vols que arribin les GEAS? Aquest curs Ciència al Barri ha produït la seva primera exposició (a partir de l’original del IGME-CSIC) sobre 12 geòlogues. Vols conèixer-les? Si el teu centre pertany a la xarxa de Ciència al Barri (Madrid, Sevilla o Barcelona) podràs gaudir durant el curs escolar de les aportacions d’aquestes dones al camp de la geologia i les ciències de la Terra. L’exposició està disponible en castellà i català. ES/ 🗺️🪨¿Hasta dónde quieres que lleguen las GEAS? Este curso Ciencia en el Barrio ha producido su primera exposición (a partir de la original del IGME-CSIC) sobre 12 geólogas. ¿Quieres conocerlas? Si tu centro pertenece a la red de Ciencia en el Barrio (Madrid, Sevilla o Barcelona) podrás disfrutar durante el curso escolar de las aportaciones de estas mujeres al campo de la geología y las ciencias de la Tierra. La exposición está disponible en castellano y catalán. Locución/Locució: Mireia Ayats #CienciaenelBarrio #CiènciaalBarri #EducaCSIC #Exposiciones #GEAS #IGME #CSIC #Geólogas #11F

♬ hotline bling (billie version) – hazel & instrumental version

 

Sevilla: dones científiques en actiu

Ciència al Barri va ser present en les activitats del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a l’IES Torreblanca. Ho va fer gràcies a tres investigadores de centres del CSIC: la química Ana Pérez, de l’Institut del Greix, i les biòlogues Francisca Martínez i Lin Li Bao, del Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament.

Totes tres van compartir la seva trajectòria vital i investigadora amb els i les estudiants de 3r ESO, en una trobada en la qual també hi van ser presents altres científiques, enginyeres, metgesses i infermeres en actiu, amb l’objectiu d’orientar-los en el camí que poden seguir per a arribar a exercir aquestes professions.

Ciència al Barri

 

L’IES Barrio Simancas a l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja

“Ara som quatre dones aquí, però el normal sempre ha estat que siguem una o a vegades cap”, comentava Marta Serrano Balbuena, Secretària General de Transport Terrestre del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a la jornada ‘Quiero ser ingeniera’, a la qual va poder assistir l’alumnat de l’IES Barrio Simancas, del districte de Sant Blas-Canillejas, amb Ciència al Barri. L’esdeveniment, organitzat pel Comitè d’Igualtat de l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja (IETcc) del CSIC, va acollir també les intervencions d’Elena Moral, Directora d’Operacions de Talgo; Natalia Sobrino, professora a la Universitat Politècnica de Madrid i investigadora al Centre de Recerca del Transport; i Viviana Castro, investigadora del grup d’Estructures, Fonamentacions i Materials a l’IETcc.

Marta Serrano, qui va ser la primera directora de l’Empresa Municipal de Transports de Madrid, va compartir moltes altres dades que evidencien la segmentació horitzontal dins de determinades professions, com que “són menys del 4% les dones conductores d’autobusos a Madrid”. Les seves companyes de taula també van recalcar el potencial tecnològic que té Espanya i van transmetre la seva passió per les professions STEM, on hi ha minoria de dones.

Després d’aquesta trobada, les i els estudiants del projecte van poder visitar les instal·lacions de l’institut, igual que ho va fer l’any passat l’alumnat de Carabanchel a ‘Soy química‘.

Dues xerrades inspiradores als IES Joaquín Rodrigo i IES María Rodrigo

La figura de Maria Sklodowska-Curie, així com el seu país de procedència, Polònia, estan molt lligats a la carrera i vida personal del químic del CSIC Enrique Domínguez Álvarez, de l’Institut de Química Orgànica General. Per això, ha volgut posar en relleu la trajectòria d’aquesta gran pionera de la ciència a través d’una xerrada que va impartir a l’IES María Rodrigo de Villa de Vallecas. Domínguez va abordar la part més humana d’aquesta científica a la qual no se la deixava estudiar i, quan va poder fer-ho, fins i tot va passar fam.

Per part seva, Isabel Díaz Carretero, investigadora del CSIC a l’Institut de Catàlisi i Petroleoquímica, ara vicepresidenta adjunta d’Internacionalització i Cooperació de la institució, va explicar la seva experiència personal a l’IES Joaquín Rodrigo de Vicálvaro. Per què va triar química, els obstacles amb els quals s’ha trobat al llarg de la seva carrera investigadora i com els va esquivar fins a arribar a desenvolupar un projecte capdavanter amb i per a la societat van ser alguns dels temes que van ocupar la sessió. Aquesta química contemporània es va instal·lar a Etiòpia per a investigar les propietats de les zeolites, un mineral microporós que utilitza per a solucionar problemes mediambientals com la contaminació d’aigües i, per tant, per a lluitar contra una malaltia causada per aquesta contaminació: la fluorosi.

‘La mujer en la ciencia’, La Nave Madrid i l’IES Ciudad de los Ángeles

Sabíeu que una dona té un 17% més de possibilitats de morir en un accident de trànsit perquè els cotxes no estan dissenyats per a elles? Aquest va ser una de les dades amb els quals la coordinadora de Ciència al Barri Cristina Delgado va exemplificar la importància de tenir en compte a la dona en els grups que estudia la ciència i d’integrar-la en els grups de treball per a tenir diversitat de perspectives i, en conseqüència, commemorar un dia que porta per títol “la Dona i la Nena en la Ciència”.

Durant la jornada ‘La dona en la ciència’, celebrada a La Nave Madrid i organitzada per la Plataforma Nau Boetticher Villaverde amb estudiants de l’IES Ciudad de los Ángeles, també va tenir l’oportunitat de compartir la seva motivació per la ciència Lourdes Infantes, investigadora del CSIC a l’Institut de Química Física Blas Cabrera. Però no sols va relatar les seves vivències, sinó que va fer experiments amb els quals va poder explicar en què consisteix el seu treball com a cristal·lògrafa o, el què és el mateix, científica que estudia l’estructura, formació i propietats dels cristalls.

Ciència al Barri va compartir espai amb la Fundació Esplai, Technovation Girls Madrid i la Reial Acadèmia d’Enginyeria.

Altres accions del CSIC

Un any més, el CSIC va organitzar una gran quantitat d’activitats entorn de l’11F i va compartir recursos com el nou pòster del Calendari Científic Escolar 2024 que reuneix 24 efemèrides de dones que han contribuït al desenvolupament de la ciència i la tecnologia. Pots descarregar aquí ‘Tots els dies són 11F‘. No et perdis més recursos en les publicacions ‘Totes fem ciència‘ en les xarxes socials de CSIC Divulga.

CATALÁ
CIÈNCIA AL BARRI

Ciència al Barri és un projecte del CSIC que porta activitats de divulgació científica a barris de Barcelona, Sevilla i Madrid

 

ALTRES NOVETATS