GEAS: les dones que estudien la Terra aterren a Ciència al Barri

26 des. 2023 | Notícies

L’exposició GEAS: dones que estudien la Terra posa en valor les aportacions femenines en el camp de la geologia i les ciències de la Terra

Produïda originalment pel IGME-CSIC el 2021, aquest curs, Ciència al Barri ha adaptat el seu contingut i format en dues còpies en castellà i català que itineren per la xarxa de centres de Barcelona, Sevilla i Madrid

Dotze geòlogues protagonitzen GEAS: dones que estudien la Terra, una mostra de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) del CSIC que Ciència al Barri acaba d’adaptar per a la seva itinerància. L’exposició també compta amb recursos educatius associats.

La mostra presenta a geòlogues de nacionalitats i èpoques diferents que van realitzar grans aportacions en el seu camp d’estudi i que comparteixen la seva passió i dedicació per la ciència. Totes elles són científiques que van haver de lluitar per fer-se un lloc en un món masculinitzat.

Gràcies a aquesta exposició el públic podrà explorar el món de la geologia des del segle XIX fins al XXI a través de les importants figures de Mary Anning, Florence Bascom, Inge Lehmann, Marguerite Thomas Williams, Dorothy Hill, Mary Leakey, Mareta Nelle West, Marie Tharp, Carmina Virgili, María Fernanda Campa Uranga, Katia Kraft i Kathryn Dwyer Sullivan.

GEAS a Ciència al Barri

Aquest curs 2023-2024, l’equip de Ciència al Barri ha adaptat els formats i continguts de GEAS per a la producció de dues noves còpies –una en castellà i una altra en català– que ha obert la possibilitat d’oferir aquesta activitat a un major nombre de centres adherits a la xarxa que conforma el projecte.

Ciencia en el Barrio

Estudiants de l’IES Barrio Simancas mostren GEAS: dones que estudien la Terra a veïnes del barri

Durant aquest curs, la mostra itinerarà per diversos instituts a Madrid i Barcelona. El primer centre en rebre-la va ser l’IES Barrio Simancas de Madrid on els i les estudiants del centre (incloent l’alumnat de diversificació i l’aula TEA) no sols van visitar la mostra, sinó que a més van organitzar visites guiades per a associacions veïnals i col·lectius de dones del barri. L’exposició visitarà també els centres educatius madrilenys IES Madrid Sur, CEPA Entrevías i Centre Educatiu Terapèutic – Hospital de Dia Vallecas, tots ells a Puente de Vallecas.

A Barcelona, GEAS s’exhibirà a l’INS Front Marítim, del districte de Sant Martí, durant el mes de febrer, en el marc de l’11F-Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència; i a l’Institut Escola Elisabets, de Ciutat Vella, durant el mes de maig.

Les autores i comissàries de GEAS

GEAS compta amb les il·lustracions de l’artista Nívola Uyà i els textos de Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán, del IGME-CSIC.

GEAS va sorgir per a mostrar la bellesa i diversitat de la Geologia a través de dotze dones que no sols van fer avançar el coneixement científic, sinó que, conscient o inconscientment, van destruir barreres i van fer caure prejudicis. L’acolliment donat a GEAS per una multitud de companyes d’Europa i Llatinoamèrica ha fet que aquest missatge es torni global”, destaca Ana Ruiz Constán.

Les comissàries de l’exposició en català, Concepción Ayala (Geociències Barcelona del CSIC) i Marta González (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) postil·len que “l’exposició i el llibre en català van sorgir amb la idea d’acostar la vida d’aquestes dones extraordinàries a tots els racons del territori. GEAS posa en valor el paper imprescindible de les dones en l’avenç de la ciència i ens ofereix referents per a despertar i/o avivar vocacions científiques”.

CATALÁ
CIÈNCIA AL BARRI

Ciència al Barri és un projecte del CSIC que porta activitats de divulgació científica a barris de Barcelona, Sevilla i Madrid

 

ALTRES NOVETATS