Ciència al Barri arriba a Barcelona!

11 oct. 2023 | Barcelona, Notícies

La xarxa de Ciència al Barri continua creixent i arriba fins a la ciutat comtal amb l’INS Miquel Tarradell com primer centre català adherit al projecte

Barcelona és la nova ciutat del projecte Ciència al Barri en la seva xarxa nacional al costat de Madrid i Sevilla.

Ciència al Barri a Barcelona desenvoluparà les seves activitats en instituts de barris dels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Martí i Nou Barris. La selecció d’aquestes zones s’ha dut a terme utilitzant indicadors recollits pel Departament d’Estadística i Difusió de Dades (Oficina Municipal de Dades) de l’Ajuntament de Barcelona.

A partir d’aquest curs 2023 – 2024, el projecte oferirà als instituts de secundària barcelonins una àmplia oferta d’activitats en diversos formats: tallers, xerrades, visites guiades, clubs de lectura i exposicions. Totes elles gratuïtes per als centres educatius i impartides per personal investigador del CSIC en instituts i centres de recerca de la regió.

El catàleg compta amb activitats pertanyents a les diferents disciplines del coneixement (geologia, química, humanitats, ciències marines…) entre les quals hi ha tallers sobre el cicle de l’aigua, la nanomedicina o els volcans; xerrades-diàleg sobre ètica i intel·ligència artificial, arqueologia, microelectrònica o recerques en música i tradició oral, així com visites guiades a centres de recerca capdavanters del CSIC a Catalunya. Aquestes i moltes altres activitats estaran disponibles per als centres que s’adhereixin al projecte.

Imatges del taller inaugural a l’INS Miquel Tarradell (Raval)
Els INS Miquel Tarradell i Barri Besòs, primers a unir-se a Ciència al Barri a Barcelona

Aquest passat 4 d’octubre va tenir lloc el taller inaugural de Ciència al Barri al primer institut adherit a la xarxa, el Miquel Tarradell del barri del Raval. L’alumnat de 4t ESO del centre va poder gaudir de l’activitat Com afecten els compostos tòxics als organismes?, impartida per les investigadores Juliette Bedrossiantz i Liliya Sokalchuk de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC.

En aquesta activitat els i les alumnes van aprendre què són les dafnias i els peixos zebra i per què s’utilitzen com a organismes model en disciplines com la medicina o la toxicologia. També van dur a terme experiments per comprovar l’efecte que poden tenir substàncies com la cafeïna i l’alcohol sobre la freqüència cardíaca d’aquests organismes. A més, els i les estudiants van haver de llançar hipòtesis sobre l’efecte que aquests compostos poden tenir sobre les persones.

La xarxa de Ciència al Barri Barcelona ja compta també amb un segon centre, l’institut Barri Besòs del barri Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí.

Vídeo resum del taller

CATALÁ
CIÈNCIA AL BARRI

Ciència al Barri és un projecte del CSIC que porta activitats de divulgació científica a barris de Barcelona, Sevilla i Madrid

 

ALTRES NOVETATS