2024 comença amb més Ciència al Barri que mai: ja són 37 centres a Barcelona, Sevilla i Madrid

16 gen. 2024 | Notícies

Aquest curs 2023-2024 Ciència al Barri compleix la seva vuitena edició consolidant-se en tres de les ciutats més grans d’Espanya: Barcelona, Sevilla i Madrid. A través d’una xarxa de 37 centres de diversa naturalesa -Instituts d’Educació Secundària, Centres d’Educació de Persones Adultes, Casals de Barri, Casals d’avis i Centres Educatius Terapèutics-Hospitals de Dia-, el projecte acosta la ciència a estudiants i comunitats veïnals que, fins llavors, no solien rebre activitats de divulgació científica.

Barcelona: la primera edició al Mediterrani

Fins a gener de 2024 s’han unit a la xarxa de centres a Barcelona quatre instituts públics de secundària i un casal de barri: l’INS Miquel Tarradell, l’INS Barri Besòs, l’INS Front Marítim, l’INS XXV Olimpíada i Casal de Barri del Raval. Els districtes dels centres adherits són Ciutat Vella, Sant Martí i Sants-Montjuïc.

Igual que les seves antecessores, Barcelona compta amb un catàleg propi d’activitats elaborat en conjunció amb els centres del CSIC a Catalunya. Amb un total de 40 activitats, el catàleg presenta temàtiques diverses que pertanyen a diferents branques de coneixement: vulcanologia, musicologia, ciències de l’espai i marines, entre moltes altres.

A començaments d’octubre va tenir lloc l’activitat inaugural del projecte, Com afecten els compostos tòxics als organismes? Es va realitzar a l’INS Miquel Tarradell de la mà de les investigadores Juliette Bedrossiantz i Liliya Sokalchuk de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC.

Al novembre, els investigadors Vanina Martínez i Vicent Costa, de l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC, van impartir la xerrada Del telèfon mòbil al ChatGPT: qüestions ètiques de la intel·ligència artificial per a la generació i predicció de textos a l’alumnat dels INS Barri Besòs i l’INS Front Marítim. Aquesta xerrada, que ha suscitat l’interès de diversos centres, tornarà a realitzar-se al febrer a l’INS Miquel Tarradell.

Al desembre, l’INS Barri Besòs va visitar l’Institut Botànic de Barcelona (IBB, CSIC-Ajuntament de Barcelona) de la mà dels investigadors Iván Pérez, Oriane Hidalgo i Neus Ibáñez.

Ciència al Barri

La investigadora del CSIC Vanina Martínez amb alumnat de l’INS Front Marítim durant l’activitat sobre ChatGPT
Sevilla: una desena de centres i un catàleg renovat

A Sevilla, aquest curs ha arrencat amb quatre nous instituts: els IES Sant Jerónimo, Leonardo da Vinci, Miguel de Cervantes i Torreblanca. En total, Ciència al Barri compta ja amb deu centres repartits pels diferents barris de la ciutat.

També hi ha novetats en el catàleg, que aquesta edició compta amb 42 activitats, gairebé el doble que el passat curs. Entre les noves incorporacions destaquen les relacionades amb l’astronomia i les ciències marines, impartides per personal de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (Granada) i l’Institut Espanyol d’Oceanografia (Cadis), respectivament. A més, s’ha incorporat un nou centre a l’oferta de visites guiades: l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiología de Sevilla.

En total, enguany està previst realitzar un total de 47 activitats, que van arrencar el mes de novembre passat amb l’exposició Un Univers de llum en l’IES Sant Jerónimo, treballada per tot l’alumnat de ciències del centre. També aquest trimestre ha tingut lloc la xerrada Com comptar peixos sense mullar-se, impartida per Margarita Rincón (IEO), a l’IES Torreblanca. El gruix de les activitats arrenca no obstant això a principis d’aquest mes de gener.

Ciència al Barri

Estudiants de l’IES San Jerónimo contemplen la mostra Un univers de llum exposada en els passadissos del seu centre
Madrid: els tres CET-Hospitals de Dia públics madrilenys a la xarxa

L’IES Jaime Vera, l’IES Joaquín Rodrigo, el Centre Educatiu Terapèutic (CET)-Hospital de Dia Pradera de San Isidro i el CET Norte són les quatre incorporacions d’aquest curs a Ciència al Barri a Madrid. Amb ells, la xarxa en aquesta ciutat la conformen 22 centres distribuïts en onze districtes madrilenys: Pont de Vallecas, Usera, Vila de Vallecas, Villaverde, Carabanchel, Sant Blas-Canillejas, Hortaleza, Llatina, Vicálvaro, Fuencarral-El Marró i Tetuan.

Cal destacar que, en sumar els tres Centres Educatius Terapèutics- Hospitals de Dia que existeixen dins del municipi de Madrid a la xarxa, les activitats de Ciència al Barri arriben ara als únics centres públics madrilenys que atenen adolescents amb problemes de salut mental greus, un col·lectiu que, fins ara, es trobava encara més allunyat de la divulgació.

A Madrid, el catàleg d’aquest curs compta amb 19 activitats noves de les 83 que agrupa. Algunes d’elles són: la xerrada Què són els pànics morals sobre el gènere?, impartida per Konstantinos Argyriou, de l’Institut de Filosofia del CSIC; el club de lectura sobre el llibre de la científica del Centre d’Astrobiologia Esther Lázaro La vida i la seva cerca més enllà de la Terra; l’exposició Les costes des de l’espai, emmarcada en la Dècada dels Oceans; la nova visita guiada a l’Institut de Micro i Nanotecnologia del CSIC; i d’aquest mateix institut arriba el nou taller Nanobásculas per a pesar virus i bacteris… El xou de la molla!

A més, als Casals d’avis se’ls han ofert noves activitats dirigides a públic adult, com les visites històriques per Madrid. A l’octubre es va estrenar el CM ‘Zofio’ de Usera amb la visita guiada Infantes, palaus i convents: les dones de la cort madrilenya, de Rubén González Cuerva, investigador de l’Institut d’Història del CSIC.

Una altra de les activitats singulars en les quals es va implicar Ciència al Barri al començament del curs 2023-2024 va ser la conferència de la premio Nobel Donna Strickland a la seu del CSIC, en motiu del lliurament de la Medalla d’Or de la institució, i a la qual hi van assistir dues dels instituts madrilenys.

Ciència al Barri

Alumnes de l’IES Joaquín Rodrigo comproven com queda una esponja després de ser submergida en nitrogen líquid durant la xerrada La bellesa està a l’interior: l’estructura ens explica moltes coses
Altres novetats del primer trimestre

Durant l’inici del curs, Ciència al Barri es va embarcar en l’adaptació del contingut i format, tant en castellà com en català, de l’exposició GEAS: dones que estudien la Terra, produïda originalment per l’IGME-CSIC el 2021. La mostra visitarà diversos instituts a Madrid i Barcelona aquest curs 2023-24.

A més, l’equip que coordina el projecte va assistir a l’octubre de 2023 a l’IX Congrés de Comunicació Social de la Ciència a Granada, on va presentar un pòster sobre el creixement que ha experimentat Ciència al Barri.

Ciència al Barri

Pòster de Ciència al Barri exposat en l’IX Congrés de Comunicació Social de la Ciència a Granada

 

CATALÁ
CIÈNCIA AL BARRI

Ciència al Barri és un projecte del CSIC que porta activitats de divulgació científica a barris de Barcelona, Sevilla i Madrid

 

ALTRES NOVETATS